Ubaya Pharmacy Debate Team Wins National Level Champion

Mahasiswa Fakultas Farmasi Universitas Surabaya (Ubaya) kembali

University of Surabaya (Ubaya) Faculty of Pharmacy students once again won achievements in the National Pharmaceutical Debate competition, Saturday 20-21 October 2018. The National Pharmaceutical Debate was attended by 22 teams from all over Indonesia held by the Student Family Student Executive Board (BEM KM) of Pharmacy Universitas Gadjah Mada (UGM) Yogyakarta.

This annual activity is intended for Farmas students with the theme “Professional Pharmacy Intensification as a Solution to Health Problems” which raises pharmaceutical issues and cases in Indonesia.

“Our team did not expect to be the champion of the National Pharmaceutical Debate, because in the preliminary round the opponents were quite strong and experienced,” said Raudhatun Nadeya.

Ubaya sent two teams to take part in the competition, consisting of Christina Halim, Tan Yessika Kumalasari and Raudhatun Nadeya. Meanwhile the other team consisted of Priscilia Amanda Natasya, Annisa Aulia Afifah and Fisia Niti Atmadja.

Tan Yessika Kumalasari said if the race was divided into three rounds. The first round is the preliminary round, all groups compete to enter the highest ranking based on fikotri points and scores. The second round is final, followed by the semi-finals and final round. “In this quarter-finals we met with another team and tried to get to the final,” he added.

Furthermore, the winners are entitled to receive cash prizes, trophies and award certificates. This year’s National Pharmaceutical Debate entered the eighth year held by the UGM Pharmacy BEM KM. The competition was held for the first time in 2011 and is expected to be a venue for exchange of opinions between Pharmacy students throughout Indonesia. (ee)

rmasi Universitas Gadjah Mada (UGM) Yogyakarta.

Kegiatan tahunan ini ditujukan bagi mahasiswa Farmasidengan tema “Intensifikasi Profesi Kefarmasian Sebagai Solusi Permasalahan Kesehatan” yang mengangkat isu dan kasus kefarmasian di Indonesia.

“Tim kami tidak menyangka akan menjadi juara Debat Nasional Kefarmasian ini, sebab pada babak penyisihan lawannya cukup tangguh dan sudah berpengalaman,”ucap Raudhatun Nadeya.

Ubaya mengirimkan dua tim untuk mengikuti perlombaan, kelompok Iterdiri dari Christina Halim, Tan Yessika Kumalasari dan Raudhatun Nadeya. Sementara itu tim lainnya beranggotakan Priscilia Amanda Natasya, Annisa Aulia Afifahdan Fisia Niti Atmadja.

Tan Yessika Kumalasari mengatakan jika perlombaan dibagi menjadi tiga babak. Babak pertama yaitu penyisihan, seluruh kelompok berlomba untuk masuk keperingkat tertinggi berdasarkan fikotri point dan skor. Babak keduaperempatan final, dilanjuti dengan babak semifinal dan babak terakhir final. “Pada babak perempat final ini kami bertemu dengan tim laindan berusaha untuk masuk kefinal,”tambahnya.

Selanjutnya, para pemenang berhak menerima hadiah uangtunai, tropi dan piagam penghargaan. Debat Nasional Kefarmasian tahun ini memasuki tahun kedelapan yang diadakan oleh BEM KM Farmasi UGM. Perlombaan dilaksanakan pertama kali tahun 2011 dan diharapkan dapat menjadi ajang tukar pendapat antar mahasiswa Farmasi se-Indonesia. (ee)